szerda, április 24

Házi wellness 2. - Mennyei puhaság



Az illóolajos fürdő végeztével még nincs vége a házi wellnessnek. Mielőtt kiszállnék a kádból, vagy akár a reggeli zuhany alól, heti 1-2x bőrradírozni szoktam. Kiválóan frissít, fokozza a vérkeringést és természetesen eltávolítja az elhalt hámsejteket, egyszóval fantasztikusan megújul tőle a bőr. Mivel egyébként is a natúrkozmetikumokat részesítem előnyben és legfőképp a saját készítésűeket, ezért nem nagyon gondolkodom évek óta bolti kencében.

Többféle házi bőrradírt (méz, cukor, olaj, só, stb.) próbáltam már, de nekem a legjobban ez vált be:




  • 1-2 adag- lehetőleg friss- kávézacc—mivel úgyis szoktam főzött kávét inni, így a komposzt helyett más hasznos célt szolgál
  • egy kevés hidegen sajtolt növényi olaj- 1-2 evőkanál=amennyit felvesz- a lenmagolaj és a szezámmag olajat szeretem ide a legjobban
  • 5-7 csepp illóolaj- különböző keverékek, a célnak megfelelően.

Illóolajokból–ahogy a fürdőnél- többféle keveréket szoktam beletenni, a hangulatomtól függően. 

Ha a reggeli zuhany része (akár már a reggeli kávém zaccából :), akkor napindító olajokat teszek bele, melyektől egész napra energikus leszek:

3 csepp rozmaring cineol (Rosmarinus officinalis ct cineol)
2 csepp erdei fenyő (Pinus sylvestris)
vagy 2 csepp cédrus (Cedrus atlantica)
1 csepp orvosi zsálya (Salvia officinalis)
1 csepp kubebabors (Litsea citrata)

A citrusféléket is imádom, és szuper frissítőek, de a nyári napsütés miatt ki kell hagyjam őket, mert a citrushéjból préselt illóolajok fényérzékenyítőek lehetnek. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy adott esetben egy kis barna folt lehet a bőrödön a napsütéstől az adott illóolajok „helyén”, de semmi pánik, mert pár hét alatt elmúlik.)

Esti használatnál pedig a kedvenc klasszikusaimat veszem elő, melyek a megnyugvást segítik elő:

3 csepp mandarin (Citrus reticulata ze)
2 csepp levendula super (Lavandula super)
1 csepp ylang-ylang (Cananga odorata extra)
1 csepp gyömbér (Zingiber officinale)

Az olajos- illóolajos- kávés bőrradírral finoman végigdörzsölöm, masszírozom a tetőtől talpig, majd csak tiszta, langyos vízzel finoman leöblítem a kávét. Bűn lenne szappannal lemosni, mert az olajos bőrömről csak éppen felitatom a vizet a törölközővel, de leginkább hagyom beszívódni az olajat és egyúttal a testápolással is megvagyok.  

Finom, selymes, mennyei puhaság.

Illatos napot!

Fanni

U.i. Nem érdemes előre nagy adagot készíteni, mint pl. a sós-olajos kombinációból, mert a kávézacc nedvességtartalma miatt pár nap alatt tönkremegy. A legjobb a friss és mivel másodpercek alatt készen vagy vele, így nem is érdemes betárazni. :)

Megjegyzés 1: Illóolajok közül - magánemberként és aromaterapeutaként is- kizárólag bevizsgált, kimagasló minőségű illóolajokat alkalmazok terápiás célokra. Ilyen illóolajokat tőlem is beszerezhetsz, de írhatsz akkor is, ha csupán kérdeznél a használatukkal vagy bármit az aromaterápiához, masszázshoz kapcsolódóan.

Megjegyzés 2: Légy körültekintő és legyél tisztában az ellenjavallatokkal, ezek ismeretében válaszd ki és alkalmazd a megfelelő illóolajat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...