kedd, október 28

5+1 tipp: Hogyan válasszunk párologtatót illóolajhoz?

Az illóolajok használatának egyik legegyszerűbb módja, ha pár cseppet párologtatóba teszünk. Ezáltal a légtérbe kerülnek az illóolajok, melyeket kellemes hangulatot adnak a térnek, adott esetben fertőtlenítik a levegőt, nyugtatnak, esetleg karácsonyi hangulatot idéznek. Ez már csak tőlünk függ, attól, hogy milyen illóolajat választunk. A levegőből belélegezve azonban bejut a tüdőnkön keresztül a véráramba is, így fontos, hogy ilyen esetben is jó minőségű illóolajokat alkalmazzunk. 

De hogyan válassz párologtatót? 

Léteznek a klasszikus, mécseses párologtatók és a modern, ultrahangos diffúzorok. 

Kezdjük a pluszeggyel! :) 

+1. Mécseses párologtató vagy ultrahangos diffúzor? 

  • A gyerekek imádják a diffúzorból kijövő "hideg füstöt", fölé hajolva gyakorlatilag inhaláláshoz tökéletes és nincs szükség forró gőzre! 
    Az álomdiffúzor, ami illóolajat párologtat, zenél,
     különböző fényekben úszik, mindezt távirányítóval is szabályozhatóan. 
  • Az aromamécsesnél több elővigyázatosságra van szükség, mert gyerekek mellett balesetveszélyes!  Ám tény, hogy ez a klasszikus, más hangulatot ad és nem kell hozzá semmit a konnektorba dugni. 
  • A diffúzor biztonságosabb, mert nem ömlik rá a meleg illóolajos víz és az égő mécses, ha lerántja (valamint máshogy porlasztja az illóolajokat). Épp ezért a diffúzor kiváló választás gyermekes közösségi terekhez (bölcsőde, óvóda, iskola, orvosi rendelő)! Sok helyen használják, jók a visszajelzések.
  • Az aromamécses túlságosan felmelegíti az illóolajat, ezáltal a molekulák sérülnek és nem teljes értékűen fejtik ki hatásukat.
  • A mécseses kedvezőbb árú lehet (ám törékenyebb), a diffúzoros -egyszeri alkalommal- költségesebb, ám másféle élményt ad. 
  • Ha diffúzor, akkor kifejezetten illóolaj párologtatására alkalmasat vásárolj! A hasonlóan működő, de sima párásítók könnyen tönkremehetnek az illóolajtól, nem erre találták ki! 

Mikor válaszd a klasszikusat?

Ha maradnál a klasszikus, mécseses párologtatónál, akkor az alábbiakra figyelj a kiválasztásánál és használatánál. 

1. Válassz nagy tálkásat! 
A kerámia párologtató elpattanhat, ha elfogy a tálkájában a víz és még sokáig ég alatta a mécses. Így, ha picuri a tálka, akkor vagy állandóan figyeled és újratöltöd a vizet, vagy olyat választasz, amibe több víz fér, mint ami egy mécses elégése alatt elpárolog. (Ez mécsestől függően 2-4 óra.) 
aromillo- Máthé Fanni

2. Legyen két részes!  
Ez csak praktikussági szempontból jobb, mivel könnyebben ki tudod önteni a régi vizet belőle és tölteni újat, nem kell az egészet hozni-vinni. De persze ez egyénfüggő, én a két részeset preferálom.

3. Tedd magasra! 
Ha (kis)gyermeked van, akkor olyan helyre tedd, ahol véletlenül sem éri el, illetve a hely legyen stabil, hogy véletlenül se ránthassa magára! Tehát például hiába magas az étkezőasztal és nem éri fel, a terítővel leránthatja.

4. SOHA (DE SOHA!) ne hagyd felügyelet nélkül! 
Ezt nem hiszem, hogy nagyon magyarázni kell, azonban ez nem csak akkor igaz, ha gyermek jelenlétében használod, hanem mindig. Legyél abban a helységben, ahol ég a mécses! Nem lenne szerencsés, ha az ablakpárkányon hagyod és a résnyi ablakon a függönyt meglibbenti a szellő...

5. Varázsolj hangulatot! 
A párologtató alatt villódzó mécses fénye kellemes, nyugodt hangulatot ad a helységnek, amit egy pár csepp harmonizáló hatású illóolajjal tehetsz különlegessé. Egy-két csepp édesnarancs, mandarin és levendula illóolaj ehhez tökéletes, hogy a legegyszerűbbeket említsem.

Bízom benne, hogy a fentiek alapján el tudod dönteni, hogy neked milyenre van szükséged. Mind diffúzor, mind klasszikus párologtató beszerzésével kapcsolatban fordulj hozzám bizalommal. 

Illatos napot! 
Fanni
A terápiás illóolajok szakértője, aromaterapeuta. 


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...