hétfő, november 24

Sportolj illóolajokkal!

Az őszi-téli hűvösebb időszakban is sok sportolóval találkozom, beltéren és a szabadtéren egyaránt. Mindenki számára nagyon fontos (lenne) a bemelegítés, mivel ezzel készíted  fel az izmaidat a terhelésre. Emellett levezetést se hanyagold el, mert legalább ugyanilyen fontos szerepe van, mivel a levezető kocogással, nyújtással lazíthatod le őket.

Az UltraBalaton (212km) futásnál nagyon nagy segítség volt.
Magam is aktívan sportolok több, mint 20 éve, sok évi elméletet is tanultam ezzel kapcsolatban Testnevelési Egyetemen. 
Ezen felül a sportoló barátaim közül is sokan fordulnak hozzám és az illóolajos keverékeimhez (jó eredménnyel), így mondhatom, hogy elég sok elméleti és gyakorlati tapasztalatom van a bemelegítés, illetve az izomhúzódás, gyulladás, izomláz kezelésével kapcsolatban. Sőt, még a diplomadolgozatom az ezzel kapcsolatos illóolajokról szól! :) 

Miről is beszélek? IGEN, arról, hogy az aromaterápiában rengeteg olyan illóolajat találunk, amely segít a bemelegítésnél (de nem helyettesíti azt!!!). Az olajok segítségével ebben a hidegben könnyebben bemelegszenek az izmaid, mivel keringést fokozó hatásuk van. 

Illetve sok olyan illóolaj van, mely remekül kiegészíti- akár napi szinten alkalmazva- a levezetést, nyújtást. Ezáltal könnyen elkerülheted az izomlázat, húzódásokat, gyulladásokat az izomlazító, regeneráló hatásuk révén. Ezen felül kisebb-nagyobb sérüléseknél a saját tapasztalatom (is) az, hogy remekül csillapították a fájdalmat, csökkentették a gyulladást. 

A sportolást kiegészítő illóolajok


De hogy milyen illóolajok is lehetnek egy ilyen keverékben? Íme egy lehetséges, de nem teljes lista: 

 • Kúszó fajdbogyó - Gaultheria procumbens (Érdekel, hogy ennek miért pont olyan a szaga, mint a legismertebb sportkrémeknek?)
 • Rozmaring kámfor - Rosmarinus officinalis ct camphre
 • Vietnámi/Citromos eukaliptusz - Eucalyptus citriodora
 • Orvosi levendula - Lavandula angustifolia
 • Angol levendula - Lavandula intermedia x super
 • Kajeputfa - Melaleuca cajeputii
 • Citromcirok/Indiai citromfű - Cymbopogon citratus (Ez nem egyenlő a méregdrága, valódi citromfűvel, ami a Melissa officinalis.)
 • Bazsalikom - Ocimum basilicum
 • Majoranna - Origanum majorana
 • Gyömbér - Zingiber officinalis
 • Ho fa - Cinnamomum camphora ct linalol

A mozgás után jöhet egy kellemes illóolajos fürdő! A fáradt izmaidnak is biztosan jót tesz! 
Ám ne csak az izmaid legyenek fókuszban, figyelj a szervezeted immunerősítésére is! 

Nagyon fontos, hogy jól válaszd meg, hogy kinek, milyen problémára, milyen minőségű és  melyik illóolajból és abból mennyit alkalmazol. A pontos használathoz keress fel egy aromaterapeutát, például engem. :)

Illatos napot! 
Fanni
Az aromaterapeuta, illóolaj szakértőd

Aromaterapeutaként kizárólag megfelelően ellenőrzött, terápiás minőségű illóolajat javaslok felhasználásra, ahogy teszem azt én is. Szakemberként a Panarom és a Levendárium illóolajaival van pozitív tapasztalatom, bátran ajánlom neked is, ám a pontos felhasználásukhoz fordulj aromaterapeutához, A terápiára alkalmas illóolajokat tőlem is beszerezheted, de bármilyen aromaterápiás kérdés kapcsán is keress bátran .   

A blogban leírt receptekért, tanácsokért kizárólag az általam készített keverékek esetében tudok felelősséget vállalni, mivel nem tudom ellenőrizni, hogy adott esetben te milyen alapanyagból készíted a keveréket. 
Légy körültekintő és légy tisztában az egyes illóolajok ellenjavallataival, ezek ismeretében válaszd ki és alkalmazd a megfelelő illóolajat. Alkalmazás előtt javasolt bőrpróbát végezni az illóolajokkal a könyökhajlatban. Az illóolajokat minden esetben hígítva alkalmazd.
A fentiek semmilyen esetben nem helyettesítik az orvosi konzultációt, bizonyos esetekben csupán kiegészíthetik azt. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...