péntek, február 6

Illatos textil design = terápia?

Alexandra Stück, egy holland textildesigner diplomamunkája illatos textilek megalkotása volt különböző illóolajokal. A célja, hogy az anyagok segítségével az illatokon keresztül érezzük jobban magunkat, illetve, ha szükséges, akkor gyógyuljunk is. 

Különböző sálakat, textilzsebkendőket, ágyneműket, törölközőt és más beltéri textileket álmodott meg a kollekcióban, különböző illóolajokkal, melyek akár 6 hónapig is megmaradnak a finom kelmékben. 

Mind az anyagok, mind az illóolajok "100% természetesek, mivel tisztítószer ipar által használt mesterséges illatok allergiát és túlérzékenységet okoznak a bőrnek"- ahogy Alexandra is gondolja. 

A tervezőnő összesen 5 féle illatot álmodott meg a textilekhez, hozzárendelve az alábbi hatásokat is: 

  • a macskagyökér lelki traumák után támogat
  • a citromfű egyensúlyba hozza a keringésedet
  • borsmenta a koncentrációt és az összpontosítást segíti elő
  • a fenyő a vérnyomásért
  • a rozmaring pedig helyreállítja a libidót és a szexuális funkciókat
"Ahogy az illatmolekulák elérik a szaglószervet és bizonyos instrukciót adnak az agyadnak, mint például csökkentse a stresszt, növelje a koncentrációt, csökkentse a vérnyomást, egyensúlyozza ki a keringési rendszert, függően az egyes növények (illóolajaitól) és azok hatásaitól."

Számomra külön érdekes és kicsit mókás a koncepcióban az az elgondolása, hogy például, ha városi vagy edzőtermi futás közben viseled a német fenyő illóolajjal bevont darabot, akkor a sportolás közben felszabaduló fenyő illat hatására szinte a természetben érezheted magad. 
(Ha tényleg a betonrengetegben/beltéren futsz, akkor valóban szuperjó lehet, bár személy szerint én többek közt ezért inkább ez erdei (táj) futást preferálom.)

Te melyik illatos textilt választanád? :) 

Illatos napot!
Fanni
Az aromaterapeuta, illóolaj szakértőd. 

Fotó forrása az eredet cikkből. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...